ÇAY YETİŞTİRİCİLİĞİ - Gülen Köyü Resmi Web Sitesi...

Gönderen Konu: ÇAY YETİŞTİRİCİLİĞİ  (Okunma sayısı 9938 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • Osman Düzenli
  • Moderatör
  • *
  • İleti: 142
  • Cinsiyet: Bay
  • Visirli Mühendis
  • 17 Mesajı Toplam
    29 Kere Beğenildi
    • Gülen Köyü Web Sitesi
  • GSM: 0535 426 93 08
ÇAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
« Topic Start: 27 Mayıs 2010 - 19:26 »
  • Yayınlama
  •      Osman DÜZENLİ
         o.duzenli61@hotmail.com
         12 Ekim 2009 Pazartesi

         ÇAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

         Türkiye de çay tarımı, 42 kuzey enleminde Kafkas ve Kaçkar sıra dağları ile çevrili ve denize açık, mikro klima iklim özelliği gösteren alanlarda yapılmaktadır.Gürcistan sınırından Trabzon ilimizin Araklı ilçesini kapsayan kara dere sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridi ve yer yer 30 km içlere kadar giren  yaklaşık 1000m yüksekliklere kadar uzanan bölgede, Ayrıca Kara dereden Fatsa ya kadar olan sahil şeridinin bazı kesimlerinde de çay tarımı yapılmaktadır.




         Çay bitkisinin uzun ömürlü bir bitki olup, doğada birkaç asır yaşa bildiği belirlenmiştir
    Kültüre alınan çay bitkilerinin genellikle 100 yıl yaşadıkları kabul edilmiştir. Çay bitkisi 4 yaşın dan başlayarak ürün verir ve koşullara bağlı olarak ürün miktarı 10-15 yaşından sonra en yüksek düzeye ulaşır. Çay bitkisinde ekonomik verim yaşı 50- 60 yıl olarak kabul edilmiş-tir.


         Çay topraklarının aşırı gübrelenmesinden dolayı asitlik oranı artmıştır. Ekonomik olmayan sahalarda çay tarımı yapılması ve çaylıkların tohumla kurulmuş olmasından dolayı çayda kalite ve verim düşüklüğü ortaya çıkmıştır. ÇAYKUR bu sorunu giderebilmek ve çayda kaliteyi artırmak için çay bahçelerin de budamayı uygulamaya koymuştur. Bu amaçla 5’er yıllık iki dönem şeklinde yapılan budama projesi ile üretici çaylıklarını budamaya teşvik edilmiştir.

         Üretici, topraklardaki aşırı azotlanmayı önleyebilmek için azotlu gübre kullanımından
    Vazgeçerek toprak yapısına uygun kompoze gübre (25.5.10) kullanımına geçmiştir.

         İlimiz çay üretiminde 158.415 dekar alanla Rize den sonra ikinci sırada olup, 50.003 çiftçi çaydan gelir elde etmektedir.

         İlimizde ve bölgemizde çay alanlarında tarımsal amaçlı kimyasal mücadele yapılmadığından gerek yaş çay da ve gerekse yaş çaydan elde edilen kuru çayda kimyasal ilaç kalıntısı bulunmamaktadır. Dünyada pestisit (ilaç) kalıntısı bulunmayan tek çay Türk çayıdır. Bundan dolayı tüm okurlarımızı sağlıklarını korumaları için Türk çayı kullanmaya davet ediyorum.. 


         DOĞAL İLACIMIZ ÇAY

         Türkiye de en fazla tüketilen içecek olan çayın insan sağlığı üzerine olan pek çok faydası yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.
         Yapılan araştırmalarda çayın vücuttaki zararlı maddeleri yok ettiği, ishali durdurduğu ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağladığı belirtildi.
         Uzmanlar yapmış oldukları araştırmalarda çay da hiçbir katkı maddesi bulunmadığını bu yönüyle de doğal bir ilaç olabileceğini belirtiyorlar.

         Çaydaki kafein nedeniyle çayın dinlendirici özelliği vardır.
         Kafein sinir sistemini uyarır, damarların gelişmesini, kan devrinin hızlanmasını sağlar.
         Çay içenlerde zihin açıklığı olur, Ders çalışırken, Kitap okurken verimliliği arttırır.
         Çay beyin kanaması ve her türlü kanama riskini azaltıyor.
         Özellikle yaz aylarında susuzluğu gideriyor.
         Çaydaki teobromin ve teofilin maddeleri de idrar sökücü özelliğe sahiptir.
         Demli çayın ishali giderici özelliği vardır.
         Amerikan Kanser Araştırma kuruluşunun yapmış olduğu bir araştırmaya göre çayın içindeki anti oksidan  bileşik polyphenols’un mide de kansere neden olabilen kimyasal maddeleri parçalayarak yok ettiğini saptamışlar.
         Çay kemik yoğunluğunu koruyor.
         Siyah çayın kalp krizi riskini azalttığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.


         ÇAY DEYİP GEÇMEYİN


         Ayağınız mı kokuyor?
         Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.

         Boğaz ağrılarında
         Posaları süzülüp soğuyan demi boğaz ağrılarında gargara olarak kullanın.

         Buzdolabınız kokumu yapıyor?
         Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin kokudan eser kalmayacaktır.

         Cildiniz çok mu yağlı?
         Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun

         Derinizdeki yaraların temizlenmesi
         Çayı derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.

         Eliniz balık, soğan mı kokuyor?
         Elinizi demli çayla yıkayın balık veya soğan kokusundan eser kalmadığını göreceksiniz.

         Gözünüz çapak mı yapıyor?
         Ilık çaya batırılmış pamuğu gözlerinize ve etrafına tatbik edin.

         Saçınız mat mı?
         Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışıl oluyor.

         Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?
         İlacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, Diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir.
     
         Daha geniş bilgi için: 0535 426 93 08


    <a href="http://www.dailymotion.com/video/xaplk3_cay-deyip-gecmeyin_people" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.dailymotion.com/video/xaplk3_cay-deyip-gecmeyin_people</a>



    Visirli Ziraat Mühendisi

    • cengizum

    • Ziyaretçi
    ÇAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
    « Yanıtla #1: 27 Mayıs 2010 - 19:27 »
  • Yayınlama
  • Teşekkürler,
    Önemli katkılarınız oluyor.
    Devamının gelmesi temennisiyle



     


    Facebook Yorumları

             
    Twittear