KIZILCIK YETİŞTİRİCİLİĞİ - Gülen Köyü Resmi Web Sitesi...

Gönderen Konu: KIZILCIK YETİŞTİRİCİLİĞİ  (Okunma sayısı 13979 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • Osman Düzenli
  • Moderatör
  • *
  • İleti: 142
  • Cinsiyet: Bay
  • Visirli Mühendis
  • 17 Mesajı Toplam
    29 Kere Beğenildi
    • Gülen Köyü Web Sitesi
  • GSM: 0535 426 93 08
    Osman DÜZENLİ
     o.duzenli61@hotmail.com
     5 Nisan 2008 Cumartesi

     KIZILCIK YETİŞTİRİCİLİĞİ

     Ülkemiz birçok meyvenin anavatanıdır. Bu meyvelerden biri de kızılcıktır. Kızılcık meyveleri C vitamini içeriği bakımından çok zengindir. C vitamini  içeriği portakalınkinin yaklaşık iki katıdır. Kızılcık ayrıca birçok mineral maddeler ve tanen içerir. Meyvelerinde kılcal damarları sağlamlaştıran, elastikliğini sağlayan ve kan basıncını normal tutan maddeler bulunur. Meyve, çekirdek, çiçek, yaprak, kabuk ve kökleri antiseptik özelliği ile yaraların tedavisinde mikroplara karşı ilaç olarak kullanılır. Bu gibi özellikleri ile son yıllarda tekrar ele alınmaya başlamış, tüketiminde artış olmuştur.


     Ülkemizde kızılcık genel olarak yabani formlarda Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sahil ve yüksek kesimlerinde dağlık alanlarda, dere yataklarında tek veya gruplar halinde bulunur. Malatya, Bursa, Yalova, Karabük, İstanbul illerinde sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Son yıllarda Trabzon un Vakfıkebir  İlçesinde de fındığa alternatif olarak yaygınlaşmaya  başlamıştır.

     Kızılcık, bizde ve diğer ülkelerde farklı şekillerde kullanılır. Kızılcıktan reçel, marmelat, meyve suyu üretilir. Çekirdek ve yapraklarından çay ve kahve yapılır. Taze kabuklarından esans ve dizanteri hastalığına karşı ilaç hazırlanır. Gıda sanayi inde, taze kuru ve sofralık olarak çok çeşitli işlemelerde, yemeklerde tat verici, kuru meyvelerinden hoşaf yapılarak yararlanılır. Meyvelere şeker dökülerek uzun zaman muhafaza edilir. Çok güzel tatlı, konserve şurup yapılır.
    
     Ağacı çok sıkı, sert ve ağırdır. Ağacın özü sarı-kırmızı renkte, pembe beyaz odun cilalamaya uygundur. Sandalye, tekstil mekikleri kızılcıktan yapılır. Dokuma sanayi inde mekik yapılır. Değirmen dişlileri kızılcıktan yapılır. Yonga-biblo gibi el sanatları, büro malzemesi yapımında yararlanılır. Meşhur Devrek bastonları kızılcık ağacından yapılır. Kızılcık ağaçları erken çiçek açtığı için, arıcılık bakımından çok önemlidir. Bahçe düzenlenmesinde dekoratif özelliği yanında soğuklara çok dayanıklı olduğu için tercih edilir. Bazı ülkelerde erozyona karşı kuşak oluşturmada kullanılır.

 

      BİTKİ ÖZELLİKLERİ:

      Kızılcık çok güçlü bir kök sistemi oluşturur. Kökleri fazla derine gitmez. Toprağa yakın olan kök sistemleri, toprak neminden çok iyi yararlanma özelliğindedir. Tiplere bağlı olarak ağaç 2-5 m yükseklikte olabilir. Ağaç dik, yayvan veya sarkık şekillerde olabilir. Gövde sayısı 1-6 arasında değişir. Dip sürgünleri ile kendini yenileme özelliğindedir.
      
      FİDAN ÜRETİMİ : Kızılcık fidanının Tohumla,  Aşılama ile ve  Çelikle  üretimi yapılabilmektedir. Kızılcık fidanı daldırma yöntemiyle de çoğaltılabilmektedir ancak bu yöntemle elde edilecek fidan sayısı az olduğu gibi fidanları da geç meyveye yatarlar.


     EKOLOJİK İSTEKLERİ

     Sıcaklık: Kızılcık meyveleri sıcakta çabuk olgunlaşır, irileşir, verim artar. Soğuklara dayanıklıdır. Ortam sıcaklığının minimum –37oC olduğu yerlerde zarar görmez. Bunun yanında, gölgeli yerlerden de hoşlanır, çok aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenir.

     Su: Kızılcık yetiştiriciliğinde su, en belirgin ve sınırlayıcı faktördür. Mutlaka su ister. Taban suyuna orta derecede dayanıklıdır. Aşırı yağış, çiçeklenme ve hasat zamanını olumsuz etkiler. Nemli yerlerde meyve kalitesi artar.
     Toprak: Toprak bakımından fazla seçici değildir. Orta bünyeli, derin ve geçirgen topraklarda daha iyi gelişir ve iyi meyve verir. Kireçli topraklara dayanıklı, tuza az toleranslıdır. Toprak PH’sının 6.4-7.4 olduğu yerlerde iyi sonuç verir. Deniz seviyesinden yükseltisi 0-80-160 m; 300-500 m; 700-1200 m olan kuşaklarda yetişir. En iyi sonuç ilk iki kuşakta olmakla birlikte 700-1200 m yükseltilerdeki özel alanlarda da rahatlıkla yetişebilir.


      BAHÇE TESİSİ

      Toprak hazırlığı: Kızılcık bahçesi tesis edilecek olan yerdeki toprak analiz edilerek toprağın bitki besin maddesi ihtiyaçları belirlenir. Dikim öncesi toprak hazırlıkları yapılır.
      
      Dikim: Daha fazla verim almak ve hasat periyodunu genişletmek amacıyla, birden fazla çeşitle bahçe kurulması önerilir. Çeşitlerin büyüme özellikleri ve arazi yapısı dikkate alınarak, dikim mesafeleri 4x4 m, 5x5 m, 6x6 m olarak belirlenir.

      KÜLTÜREL İŞLEMLER

      Budama: Budama, yaprakların dökülmesi ile çiçeklenme arasındaki dönemde yapılır. Ayrıca hasat sonrası kırılan dalların alınması, sürgünlerin seyreltilmesi amacıyla da budama yapılabilir. Budamada meyve tomurcuklarının önceden görülebilmesi, budama için büyük bir kolaylık sağlar.
Budama ile ağacın gelişmesine en uygun şekil oluşturulur.

      Sulama: Kızılcık yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli faktör sudur. Bu nedenle sulama çok önemlidir. Kurak ve susuz yıllarda meyve küçük kalır, verim ve kalite azalır. Sulama ile meyve iriliği artar, verim ve kalite yükselir.

      Gübreleme: Yapılacak toprak ve yaprak analizlerine göre gübrelemeden çok olumlu sonuçlar alınır. Genel olarak, organik gübreler dekara 2-3 ton hesabıyla 3-4 yılda bir verilir. Azot dekara 15-20 kg, fosfor 30-35 kg ve potasyum ise 10-12 kg hesabıyla verilir.
      
      Tarımsal Mücadele: Doğal olarak yetişen kızılcıklarda herhangi bir hastalık görülmemesine karşın, ticari olarak kızılcık yetiştiriciliğinin yapıldığı özellikle nemli yörelerde ve aşırı yağışlar sonrası botritis, antraknoz gibi hastalıklar etkili olabilmektedir. Bunlara karşı bakırlı preparatlar ile fungusit uygulamaları iyi sonuç verir. Orman ile sınır yerlerde ve ormandan açılan arazilerde tesis edilen yerlerde kök çürüklüğü zararı görülmüştür. Kızılcığın yetiştirildiği alanlarda diğer meyvelerde görülen meyve sineği, kabuklu bit gibi zararlılar kızılcıkta görülmüştür. Ancak önemli derecede zarara yol açmamışlardır.

 

      Hasat: Kızılcık ağaçlarının bulundukları yükselti ve iklime bağlı olarak hasat Temmuz ortasından Ekim ayı başlarına kadar devam eder. Bir ağaçta bulunan meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu nedenle 2-3 defada hasat yapılır. Ayrıca, kızılcık meyveleri hasattan sonra olgunlaşmaya devam eder. Olgunluk ilerledikçe irilik, meyvede şeker oranı artar, C vitamini ve sertlik azalır. Bu özellikten yararlanabilmek için meyvelerde renklenme başladığı zaman hasat yapılarak, pazara ulaşma anında tam olgunlaşma sağlanır; yararlanma oranı düşer. Hasat edilen meyveler en fazla 5 kilogramlık plastik veya karton ambalajlar ya da en iyisi 1-2 kilogramlık plastik kaplara konularak taşınmalıdır. Bu şekilde kayıplar azaltılmış, ürünün albenisi artırılmış olur.


Kızılcık Suyu

     Osman DÜZENLİ
     Ziraat Mühendisi
     Tel:0535 426 93 08



Visirli Ziraat Mühendisi

  • Aktif Visirli
  • *
  • İleti: 148
  • Cinsiyet: Bay
  • Hacioglu Ali Düzenli
  • 9 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Gülen Köyü Web Sitesi
kartesim osman nerden bulursun boyle ilackibi meyveleri bunlarin yedisdirilmesinde yartimci olki ne sekilde verdigini kendi bagimizta korunduleyelim ben kelenekatar yedisdir ontan demeki demedin


  • elif_61

  • Ziyaretçi
yine her zamn ki gibi çok güzel bi site hazırlamıssın ellerine sağlık... fakat senden ricam bidaha hazırladığın sayfdada meyve budama teknikleri ve nasıl budadığını resimli bi sekilde gösterirr sen çok makbule geçer....


  • Aktif Visirli
  • *
  • İleti: 84
  • Cinsiyet: Bay
  • 3 Mesajı Toplam
    4 Kere Beğenildi
cok güzel bir calişma eline sağlık osman abi.devamını beklerız.

yaşamaksa seni sevmek ben hiç ölmedim.

  • Aktif Visirli
  • *
  • İleti: 55
  • Cinsiyet: Bay
  • 3 Mesajı Toplam
    3 Kere Beğenildi
Ülkemizde bu meyveyi işleyen fabrika, Yada satınalacak kurum/kuruluş varmıdır ki...?

Ne GüLdÜn, NeDe GüLdÜrDüN...


 


Facebook Yorumları

         
Twittear