HELALİNDEN BİR DEMLİK ÇAYIMIZ VAR; İÇELİM! - Gülen Köyü Resmi Web Sitesi...

Gönderen Konu: HELALİNDEN BİR DEMLİK ÇAYIMIZ VAR; İÇELİM!  (Okunma sayısı 3324 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • Yaa Sabır...
  • Administrator
  • *
  • İleti: 3.118
  • Cinsiyet: Bay
    • Gülen Köyü Web Sitesi
  • GSM: 0535 481 76 24
Helalinden bir demlik çayımız var; İçelim!

"Es sohbetü bila çay, kes semai bile ay."
"Çaysız bir sohbet, aysız geceye benzer."


...Sakarya'nın tarihi evlerinde sedir üzerinde; Van usulü kömürde, bir Rize çayı demleyelim!!..

Çay, denilince aklıma daima muhabbet gelir. Mananın derinleştiği, tefekkürün mekana ayrı bir güzellik kattığı muhabettler... Çayın ayrıda bir yeri vardır Türk toplumunda ve Türkler kadar da güzel çay içme, demleme usulu yoktur dünyada. Farslar demini almamış köpürtülerek içilen çayları tercih ederlerken, Çinliler kâsede dökme işini uzattıkça uzatıp tadı kaçan soğuk çay tercih etmelerde bizim demli çayımızın değerini artırdıkça artırıyor. Nitekim ülkemize gelen turistler Kaçkar dağı manzarasında bir bardak Rize çayı içmeyi istiyor, İzmir'de kordon boyunda sevdikleri ile denize hazır ve nazır ince belli bardakta bir bardak çay içmeyi arzuluyorlar.

Bir bardak çay; tepsinin üzerinde hürmete layık bir tavra bürünerek rengi, kokusu, duruşu ve ahengi ile insanın iç dünyasını dinginleştitiren fakirin zenginin ehl-i keyf hazinesine dahil eden bu mahir bitki Feyza-i Hakk'tan inmiş huzur verici bir yağmur gibidir. Eee... tabii çaydan ziyade muhabbettir içimizi ısıtan. Soğuk kış gecelerinin dostu, sıcak yaz sabahlarının arkadaşı.

En güzel çay muhabbetleri en sade mekanlarda gerçekleşir. Bir mütevazi çay bahçesinde göz göze, bir sedirde diz dize, bir bankta yan yana yudumlanan çayın tadı sırf içmek için içilen çaydan, öfke ve sinir anlarında "bir bardak çay versene ağa" sözlerinden uzak bir keyfi ve lezzeti vardır.

Erhin Mahidov der ki;

Ne kadar kibirli dursa da
Bardağın önünde eğilir çaydanlık.
Öyleyse bu büyüklenme niye?
Bu kibir, bu gurur niçin?
Mütevazi ol, hatta bir adım bile
Geçme gurur kapısından.
Bardağı insan bunun için
Öper daima alnından...

Çaydanlığın bardağa olan tutkusunu ne de güzel anlatıyor bu sözler. Öyle değil mi?

...

Çay dediğinin usulü üçtür,

Üç şeyden yapılır: çay, su, şeker.
Üç şeyde yapılır: ateş, semaver, demlik.
Üç şeyde ikram edilir: tepsi, tabak, bardak.
Bir çok dilde çayın karşılığı üç harftir.
Bir de çay üç'ün olduğu yerde içilir:
Bir sen, bir seni Yaradan bir de seni seven...

Kalbimiz her daim Yaradanla olsun... Sevdiğiniz, seveniniz çok olsun... Çay demleyeniniz bololsun... Çay bahane, muhabbetiniz bal olsun...

Helâlinden bir demlik çayımız var; Dem bu demdir. İki şekerli olsun içelim...

Benim tavsiyem güzelce demini almış çayınıza bir kaşıkta gül yaprağı reçeli veyahutta taze gül yaprağı ile tatladırın mükemmel bir aroma ve lezzeti oluyor. Biiznillah.

Çay Sevenler Derneği Gururla Sundu. Vesselam

BİR DEMLİK ÇAYIN YAPABİLECEKLERİ

Saçınız mat mı?
Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor.

Ayağınız mı kokuyor?
Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.

Boğaz ağrılarında
Posaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılır.

Cildiniz çok mu yağlı?
Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görün.

Derinizdeki yaraların temizlenmesi
Çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.

Eliniz balık, soğan mı kokuyor?
Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor. Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor. işte kurtarıcınız yine çay. Elinizi demliçayla yıkayın. Bakın bakalım hiç koku kalmış mı?

Gözünüz çapak mı yapıyor?
Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızı üstüne koyun. Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin.

Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?
Yine ilacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir.

Buzdolabınız koku mu yapıyor?
Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır.

....

Çay nasıl demlenir?
   
     • Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli.
     • Çay iyi su ile yapılır.
        o Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmaz
        o Çayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı.
     • Porselen demlik tercih edilmeli.
        o Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz.
     • Demlik önceden ısıtılmalı.
     • Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım.
     • Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
        o Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.
     • Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır.
     • Demleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır.
     • Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır.
     • Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır.
     • Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır.
        o Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
     • Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır. Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır.
     • Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.

Alıntı:



Biz Gerçek Bir Aileyiz, Laf Olsun Diye Burada Değiliz...


 


Facebook Yorumları

         
Twittear