BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ            

Gönderen Konu: BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ  (Okunma sayısı 7538 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OsmanDüzenli

  • Osman Düzenli
  • Moderatör
  • *
  • İleti: 142
  • Cinsiyet: Bay
BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ
« : 06 Aralık 2010 - 15:21 »
  • Yayınlamak
  •      Osman DÜZENLİ
         o.duzenli61@hotmail.com
         06 Aralık 2010 Pazartesi

         BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ

         1.GENEL BİLGİ

         Türkiye Dünyada elma üretiminde 2.500.000 tonla 3. sırada yer almaktadır. Ülkemiz elma üretiminin düzenli ve istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi, değişen Pazar isteklerine uyabil-mesi ve en önemlisi dünyada önemli elma üreticisi ülkelerle rekabet edebilmesi elma üretimin de modern yöntem ve tekniklerin kullanılmasına bağlıdır.

         Ülkemiz elma bahçelerinin halen büyük çoğunluğunun çöğür anaçlı ağaçlardan oluş- ması, kullanılan çeşitlerin önemli ölçüde dünyanın Pazar isteklerine cevap verememesi, mali-yetlerin yüksek olması ülke elmacılığının en önemli sorunlarını oluşturmaktadır.  Bu sorunla-rın aşılması bütün dünyada tercih edilen bodur anaçlarla ve yeni çeşitlerle bahçelerin kurul-ması ve yetiştiricilikte modern yöntemlerin kullanılmasıyla mümkündür.




         2.BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİNİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

         a) Dezavantajları.

         - Daha fazla bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Bodurluk sağlayan klon anaçların kul-lanımı ülkemizde daha yeni olduğu için kültürel işlemler konusunda da üreticilerimiz tam ve  yeterli bilgiye sahip değillerdir.Özellikle budama ve terbiye konusundaki yetersizlik önde ge-len en önemli sorunlardan biridir.
         - İlk yıllardaki yatırım masrafları diğer bahçelere göre daha fazladır.
         - çöğür anaçlı bahçelere oranla daha çok ilgiye ihtiyaç duyarlar.

         b) Avantajları.

         - Erken  yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner.
         - Ağaçların tamamı yerden budana bildiğinden budama iş gücü standart  çeşitlerin ¼ ü
    kadardır. Ayrıca arzu edilen terbiye sistemini uygulamak daha kolaydır.
         - Her yıl ve düzenli ürün alınabilmektedir.
         - Hastalık ve zarlılarla mücadele, seyreltme ve hasat gibi kültürel işlemlerin yerden yapılabilmesi nedeni ile üretim maliyetinde azalma ve iş gücünde tasarruf sağlanmaktadır.
         - Meyve verimi ve kalitesi yüksektir.




         3.ANAÇ SEÇİMİ

         Bodur elma yetiştiriciliğinde  en önemli aşamalardan birisi anaç seçimidir. Her bir
    Anacın özellikleri farklı olduğundan toprak yapısı, üzerine aşılanacak çeşit, ekonomik durum, yetiştiricilik bilgisi gibi faktörler dikkate alınarak uygun anaç seçilmelidir. Bodur elma yetiştiriciliğinde kullanılan anaçlar şunlardır. M.27 ve M.9 tam bodur anaçlardır mutlak destek sistemine ihtiyaç duyarlar, kök gelişimleri zayıftır, Kışa dayanımları son derece hassas tır. M.7, MM.106 VE MM.111 ise yarı bodur elma anaçlarıdır. Tam bodurlara oranla daha büyük ve daha geniş taç oluştururlar. Değişik toprak tiplerine daha iyi uyum sağlarlar, Destek sistemine ihtiyaç duymazlar, Elma pamuklu bitine karşı daha dayanıklıdırlar.




         4.ÇEŞİT SEÇİMİ

         Bodur elma yetiştiriciliğinde anaç seçiminden sonraki aşama çeşit seçimidir. Pazar durumu, iklim, Yetiştiricilik bilgisi, kullanılan anaç gibi faktörler göz önünde tutularak amaca en uygun çeşit seçilmelidir.
               
         NOT: Bir sonraki yazıda bahçe tesisi budama ve gübreleme konuları ele alınacaktır.

         Kaynak: Tarım ve Köyişleri  Bakanlığı Bodur elma yetiştiriciliği - Hasad Yayınları





         Osman DÜZENLİ
         Ziraat Mühendisi
         Tel:0535 426 93 08
    visirlimühendis

     

    Köşe Yazarları


    Facebook Yorumlar