.jpg)
1988 yılında amatörce başladığı müzik serüvenine, 2000 yılında çıkardığı ‘YANARIM ATEŞİNE” adlı albümü ile profesyonel anlamda müzik camiasına adım atan Âdem EKİZ; 2004 yılında Yunanistan’da yayınlanan “ROMEİKA TRAĞODİAS (RUMCA TÜRKÜLER)” adlı 2. albümüyle yurtdışında yeni bir kitleye seslendi. 2007 yılında çıkardığı 3. albümü “GÜLÜM DEMEDİM Mİ SANA” ile müzikal yürüyüşüne devam eden sanatçı; 2010 yılında “AS SİN TRAPZOYNTA SİN THESSALONİKİ (TRABZON’DAN SELANİK’E)” albüm çalışmasında Yunanistan’da ki müzik severlere tekrardan seslendi. Ayrıca 2010 yılında Türkiye içinde konuşulan 10 farklı dilden birer eserin seslendirildiği “ANLAT” adlı albüm projesinde yer aldı.
Albüm çalışmasına yurtiçinde 5 yıl ara veren sanatçı, tam 15 eserden oluşan yeni çalışması “ANEMO / RÜZGÂR” ile müzikseverlere tekrardan merhaba dedi.
Sanatçı ilk klibini albümdeki; “ESKİ GEÇEN GÜNLER” eserine çekti. Yönetmenliğini Mehmet BAYKA’nın yaptığı klip 1 Nisan tarihinden beri tv kanallarında gösterilmektedir.
Adem EKİZ’e; bu çalışmasında “BABAN AZRAİL MİDİR” eserinde İsmail TÜRÜT, “YA ELA YA NA’RHUME (YA GEL YA GELECEĞİM) ” eserinde Ayşenur KOLİVAR düetleri ile eşlik ettiler.
Kerim AYDIN’ın Kavalı ile lezzet kattığı çalışmada, Onur ATMACA kemençesi ve yönetmenliğini yaptığı bu çalışmanın kayıtları stüdyo ÜTOPYA’da yapıldı.
“GURBETTE OLANLAR” ve “İLK SEVDALANDIĞINDA” eserlerinin ön plana çıkacağı izlenimi veren albümde; “BAHATTİN ÇAMURALİ”, “KEMENÇELER KAVALLAR”, “BABAN AZRAİL MİDİR”, “ATIN BENİ DAĞLARA”, “GEZDİK KARADENİZİ”, “GELİR YAYLA ZAMANI II ”, “YOL HAVASI ”, “ SALLAMA HORONU”, “ ESKİ GEÇEN GÜNLER”, isimli 11 Türkçe eserin yanında; “ TEMON Tİ SEVDALİTSA’M (BENİM SEVDİCEĞİM)”, “OY NAYLİ TEMON Tİ MANA’M (OY GARİP ANAMO)”, “YA ELA YA NA’RHUME(YA GEL YA GELECEĞİM)” ve “UCEBORESA HORİYOM (YAPAMADIM KÖYÜM)” isimli 4 Rumca eserde yer almakta!
Murat KURT’un seslendirdiği, Vahit TURSUN’un yazdığı Rumca Şiir, “UCEBORESA HORİYOM (YAMADIM KÖYÜM)” Türkiye’de ilk kez bir albüm çalışmasında, bir eser halinde RUMCA ŞİİR çalışması olarak farklılık arzetmekte. Şiir; Kaval ezgisi ile dinleyenleri hüzünlendirdiği gibi, sözleriyle de ( anlayanları) ağlatacağı kaçınılmaz gibi .
Kısacası Adem EKİZ; “ANEMO / RÜZGÂR ” isimli albüm çalışması ile esintiyi, ferahlığı, sertliği, serinliği ve RÜZGÂRIN/ANEMONUN taşıdığı tüm anlamları ile YÜREKLERİNİZİN BAM TELİNE DOKUNMAYA GELİYOR!..
Albümdeki Eserler1. Kemençeler KavallarSöz: Adem Ekiz Müzik: İlyas Parlak
2. Atın Beni DağlaraSöz & Müzik: Adem Ekiz
3. Baban AzrailmidirSöz & Müzik: İsmail Türüt
4. Temon Ti Sevdalitsa'm (Benim Sevdiceğim)Söz & Müzik: Anonim
5. Eski Geçen GünlerSöz & Müzik: Adem Ekiz
6. Oy Nayli Temon Ti Mana'm (Oy Garip Anam)Söz & Müzik: Hrisanthos Theodoridis
7. Bahattin ÇamuraliSöz: Adem Ekiz Müzik: Anonim
8. İlk SevdalandığındaSöz: Adem Ekiz Müzik: Anonim
9. Gurbette OlanlarSöz: Adem Ekiz Müzik: Onur Atmaca
10. Gezdik KaradeniziSöz & Müzik: Adem Ekiz
11. Ya Ela Ya Na'rhume (Ya Gel Ya Geleceğim)Söz: Adem Ekiz Müzik: Onur Atmaca
12. Gelir Yayla Zamanı 2Söz: Adem Ekiz Müzik: Anonim
13. Yol Havası (Uzun Hava)Söz & Müzik: Anonim
14. Uceboresa Horiyom (Yapamadım Köyüm)Şiir: Vahit Tursun Seslendiren: Murat Kurt
Kaval: Kerim Aydın Türkçe Çeviri: Adem Ekiz
15. Uzakta Durma (Sallama Horonu)Söz: Murat Kurt & Onur Atmaca Müzik: Onur Atmaca
Albümü aşağıdaki linkten yasal olarak dinleyebilirsiniz;
http://www.ttnetmuzik.com.tr/#album-Anemo-264161Albümün İlk Klibi - Eski Geçen Günler