"Ben Hiç D O M U Z Eti Yemedim" diyebiliyor musunuz ?‏            


Gönderen Konu: "Ben Hiç D O M U Z Eti Yemedim" diyebiliyor musunuz ?‏  (Okunma sayısı 5957 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • P h o e n i X
  • *
  • İleti: 3.161
  • Cinsiyet: Bayan
  • Quae nocent docent!...
  • 184 Mesajı Toplam
    253 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: ARh+
Sizce 'Ben Domuz Eti Hic Yemedim' demek mumkun mu bu sartlarda?

HADI SIMDI DE BILMEDIGINIZ YERDEN ET ALIN VE BILMEDIGINIZ YERDEN YEMEK YIYIN BAKALIM...'

Gaziosmanpasa Hacimasli köyü domuz çiftligi'nin sulari ve kati atiklari 300 metre mesafedeki Sazlidere Baraji'na akiyor. Baraj on milyon kisinin su ihtiyacini karsiliyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yillik 3 milyon kg. civarinda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kirmizi et üretiminin yarisi. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarina ve marketlere 'kiyma' seklinde satiliyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sik kullanilan yöntem.

Peki neden domuz?
 
'Dinen yasak olmasina, Türk yemek kültürüne aykiri bulunmasina ragmen neden domuz cazip bir konu?'
Çünkü domuz yetistiriciligi kârli bir is. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yasina göre yilda bir, iki, bazen de üç kez ve her batinda 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yilda iki kez dogum yapsa, her batindan 10 yavru yasasa, 20 sene yasayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahasi yeni dogmus bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çikabiliyor.
Normal Sartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yag olarak ayrilabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor. Yani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yag elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.
Beslenmesi kolay, cam disinda -les dahil- her seyi yiyebiliyor. Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulastigi zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yilda yaklasik 1 milyon kg. et çikiyor.
Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satildigi meçhul. Diger çiftlikler de göz önüne alindiginda Türkiye'de yaklasik 3 milyon kg domuz etinin piyasaya degisik yollarla sürüldügü ortaya çikiyor.

Türkiye'deki toplam kirmizi et tüketiminin de 6 milyon kg. oldugu göz önüne alinirsa tablonun vahameti daha da netlesiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasinda satilan bu domuz etlerinin agirlikli olarak kiyma, sucuk, salam ve sosis olarak satildigi dile getiriliyor. Çiftlik çalisanlarindan Ismail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarina kiyma ve sosis gibi ürünler olarak satiliyor.

Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak bes firma domuz satin aliyor:
Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Sütte ...

1. Çerkezo aldigi ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken ayni zamanda Tesvikiye'deki Sarküterisinden de nihai tüketiciye ulasiyor. (ki bu firmanin bir de TADET adi altinda otellere ürün sattigi bir markasi daha bulunuyor... ) Ayni zamanda butik magazalarda ve ulusal zincir magazalarda satilan BONUS markali ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...

2- Ayazaga'daki Çerkezo'nun hemen yaninda üretim yapan SÜTTE firmasi da salam, sosis ve jambonlarini markasiyla satiyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çesitli zamanlarda farkli isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Sütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adiyla satiliyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yili askin süreden beri et mamullerini SÜTTE firmasindan temin edip bizlere bir güzel yediriyor.

3- POLONEZ 5 yil öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip MIGROS'larda açik açik ürünlerini satarken, son yillarda %100 dana etinden ürünler imal ettigini iddia ediyor.
'Peki ya bunlari göz göre göre magazalarinda sattiran satin alma müdürleri aldiklari rüsvetin yani sira bu milletin vebalini aldiklarini da biliyorlar mi sizce?'

POLONEZ'in ciddi anlamda piyasaya yayilmasindaki en büyük faktör MIGROS' tur . O dönem Migros'un et mamulleri satin almasinda olan (Su an oyuncak reyonunda satin almacilik yapan) Coskun bey'in büyük paralar karsiliginda POLONEZ'le isbirligi içerisinde oldugunu ve bizzat domuzlari bizlere yediren kisi oldugunu biliyor muydunuz?

Peki ya Migros'ta çalisan tüm tezgahtarlarin eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ 'in sahibi MUSTAFA AKKAS beyden (veya satis müdürü sifati ile çalisan ALI ÖZYAVAS'tan) maaslarini ve primlerini (bizlere sattiklari et mamulleri üzerinden ) aldiklarini biliyor muydunuz?

Peki METRO GROS MARKETLER'in (Su anki degil bir önceki) satin almaciligini yapan kisinin Su an BAGDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü restoranlari' nin sahibi oldugunu biliyor muydunuz?

Peki Izmir'in kalesi olarak görülen KiPA Marketler'in satin almaciligini yapan bayanin Polonez'in resmi hissedari oldugunu biliyor muydunuz?

PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI
DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ ET MAMULLERININ KULLANILDIGINI BILIYOR MUYDUNUZ?

PEKI GIMA MARKALI VE PIYASALARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI POLONEZ'IN ÜRETTIGINI VE BUNUN KARSILIGINDA NE KADAR PARA YEDIRDIGINI BILIYOR MUSUNUZ?

'Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmis midir?'


4- NUTA öncelikle 7 TEPE markasi ile taninmakla beraber Güneydeki - Her sey dahil - tatil köylerinin bir numarali tedarikçisi, e tabi yabanci turistlerin yaninda yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alisveris merkezlerinde ayri bir stant açiyorlar. Ancak küçük Sarküterilerde karisik olarak duruyor ve birçok tüketici farkina varmadan domuz ürünlerini satin alabiliyor . Üstelik isin ilginç tarafi bu firma Simdi de firma tanitim cd si hazirlamis Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptigini anlatiyor.
Ama 7 TEPE SOSIS hafta sonlari marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satiliyor.
Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafini bile etmek istemedigimiz katkilar kullaniyorlar . Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapilip piyasa sürüldügü bir baska yer de NUTA'nin üretimini yapan kisinin islettigi Dolapdere'deki imalathane. (IDEAL markali salam sosis imalatçisi )

5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSISININ IÇINDE yillardir taninan NAMLI PASTIRMACI'nin modern hali !!! Su an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPASA MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylik -günün 24 saati çalistiklarini düsünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satiyor.

Bu aradaki 200 tonluk kapasite açigini ise ISTANBUL DISINDA ne idügü belirsiz imalathanelerde, merdiven alti firmalarda üretim yaptirip üzerine ' %100 NAMET KALITESI' bastiktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPASA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.

Carrefour ve diger tüm zincir magazalarda POLONEZ'in uyguladigi benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor.

Peki, Cem Yilmaz'in dedigi gibi janjanli ambalaja sahip NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeslerin ayni zamanda Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yari hissesine sahip olduklarini da biliyor muydunuz?

2000 yilinda patlak vermis olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardesler tarafindan getirildigini hatta Bayrampasa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve kameralarin gözü önünde basildigini, Engin Mepa'nin Show TV'ye, o dönemin 1 trilyon lirayi kendi elleriyle hediye ettigini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanlari ve baskinlari yalanladiklarini biliyor muydunuz?


NAMLI Pastirmalarinin hem % 5 hissesine sahip olan, hem de imalat müdürlügünü yapan Muzaffer adindaki sahsin ayni dönemde kardesi ile Bagcilar semtinde açmis oldugu imalathanede at ve esek etinden yaptigi pastirmalari dilimleyerek zincir marketlere sattiklarini biliyor muydunuz?
2004 yilinda da Ugur Dündar ekibi tarafindan basilarak ekranlarda gösterildigini hatirlayabildiniz mi?


Domuz konusunda herkes topu baskasina atiyor. Bu noktada tüketicinin yapmasi gereken seyi Çevre Saglik Il Müdürlügü Gida ve Çevre Kontrol Subesi Müdürü Irfan Yilmaz özetliyor;
'- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.'

'Kisacasi ne yediginize dikkat edin. Çok emin olmadiginiz bilmediginiz markalarin ambalaj güzelligine kanmayin.'

Ömer KIZILIRMAK
TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri

You Laugh At Me For Being Different...

I Laugh At You For Being The Same..


 
لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ
ALLAH birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma, onlara tezellül edip minnet... çekme, onlara temelluk edip boyun eğme, onların arkasına düşüp zahmet çekme, onlardan korkup titreme. Çünki Sultan-ı Kâinat birdir, herşey'in anahtarı onun yanında, her şey'in dizgini onun elindedir; herşey onun emriyle halledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun."

  • Ben sevdamı suya yazdım sır oldu...
  • *
  • İleti: 1.286
  • Cinsiyet: Bay
  • Nefsimin şerrinden sana sığınırım Rab'bim...
  • 55 Mesajı Toplam
    68 Kere Beğenildi
    • DUYGULARIN DİLİ
  • GSM: 5303453898
  • Kan Grubu: ARh+
S.A.Değerli Bacı'm,resmen şoka girdim doğrusu.Biz marketlerden alış veriş yaparken,aldığımız ürünlerin içeriğine bakıyoruz.İçeriğindeki genellikle halkımızın büyük çoğunluğunun bilmediği kodlu rakamlar var,bizlere yabancı gelen maddeler var numaralı.Biz elimizdeki listeden ezberlediğimiz katkı maddelerin ne olduğunu,içinde domuz ürünü varmı yokmu diye biliyoruz ve ona göre seçim yapıyoruz.Ama ya bilmediğimiz maddeler olursa,yada bu maddeler açıkça yazılmamışsa vay halimizeki bu,bu ülkede olabilen şeyler.Maalesefki bu tür denetimler fazla değil,olanda yeterli değil,yada denetleyenler avantasını alarak göz yumuyorlar.Elbette bunun vebaliyle gidecekler öte Dünya'ya.
Maalesefki yediğimiz bu ürünlerin gıdalarıyla gıdalanan bünyemiz,kimyamızı değiştiriyor.Mesela domuz ürünlerinin yenildiğinde,insanın haya duygularının azalması,yada yok olması gibi.Yanlışım varsada düzeltin lütfen.
Yüce Rab'bim bizleri bu tür kötülüklerden korusun.Ama asla diyememki domuz ürünü yemedim.Yemedeğimi söyliye bilmek,hayatta hiç yalan konuşmadım demek gibi bir şey olur diye düşünüyorum.O zalimliği yapanları protosto ediyorve  ALLAH C.C. havale ediyorum.Ama elimden geldiğince,bilgimin yettiğince bu maddeden uzak durmaya çalışıyorum.Heleki o jelatin denilen maddenin çok ürünlerde kullanıldığını düşündükçe,korkularım artıyor.Mevla'm bizi korusun ve affetsin.Bilinçli olmamız,araştırmacı olmamız gerekiyor.Bunu söylediğim kişiler,banane ALLAH onlardan sorsun diyor ve ne aldığına nede aldığının içeriğine bakmıyor.Gözü kapalı araştırmadan almakta,bu faaliyetlere destek olmak ve göz yummaktır.Mevlam bizi bilinçli ve iradeli kullarından eylesin İnşaALLAH.Şüphesiz onun gücü her şeye yeter.Selam ve Dua ile.   

VEFA YANLIZCA İSTANBUL'DA BULUNAN BİR SEMT İSMİ DEĞİL,
AYNI ZAMANDA DA DOSTUN DOSTU UNUTMAMASIDIR.

SEDAT YILDIRIM

O NE DERSE O ODUR.
O NE DERSE O OLUR.
EĞ BAŞINI EY GÖNÜL.
GERÇEK DOST ANCAK O'DUR.

SEDAT YILDIRIM

  • Arşela

  • Ziyaretçi
Merhabalar Değerli Arkadaşlar,
Öncelikle bu mailin sıklıkla dolaştığını ve tarihinin 2004 yılına ait olduğunu belirtmek isterim,
Evet böyle bir domuz çiftliği Sazlıdere Barajı yakınlarında kısa bir süre işletimini sürdürdü,
Daha sonra yetkililer tarafından kapatıldı...

2004 yılında bu konu mecliste görüşüldü ve bu tip yerlerin kapatılması konusunda görüş bildirildi...

Bu tarihte sayısı 25  civarında olan domuz çiftliğinin sayısı son yıllarda oldukça azalmıştır. Hiç yoktur diyemem ama bahsedildiği ölçüde çok yüksek rakamlar olduğunu da düşünmüyorum...

Zaten ruhsatsız çalışan bu işyerleri zannediyor musunuz ki, maillere düşene kadar emniyet güçleri konudan bihaber kalacaktır...

Üstelik çok büyük firmaların bu tarz bir yola başvuracaklarını düşünmüyorum.
Şimdi şöyle bir düşünelim;
Bir etin domuz eti olup, olmadığı analizle kolayca anlaşılabilir mi, EVET
Büyük bir firmanın ürünleri bu tip tetkiklerden rakipleri tarafından sık sık geçirilir mi, EVET
Bu rekabet piyasasında yerini kaybetme riskini kimse göze alabilir mi, HAYIR

O halde, bu tür ürünleri büyük marketlerden ziyade, denetimden uzak pazar yerlerinde ve markasız yalnızca küçük mahalle bakkallarında satılan alelade ürünlerde yer alacağını belirtmek çok daha inandırıcı olur...

Saygılarımla...


  • Ben sevdamı suya yazdım sır oldu...
  • *
  • İleti: 1.286
  • Cinsiyet: Bay
  • Nefsimin şerrinden sana sığınırım Rab'bim...
  • 55 Mesajı Toplam
    68 Kere Beğenildi
    • DUYGULARIN DİLİ
  • GSM: 5303453898
  • Kan Grubu: ARh+
S.A.Değerli Arşela kardeşim,peki bu çikolata gibi,hazır çorbalar gibi,etsuyu,tavuk suyu,ve buna benzer bazı maddelerin üzerinde ki kodlu numaralar var,bunların anlamını biliyormuyuz,içeriğinin ne olduğunu,bu kodların açılımının ne olduğunu,neleri içerdiğini biliyormuyuz acaba?
Bizler sadece tüketiyoruz,ama ne tükettiğimizi biliyormuyuz.Saygılarımla.

VEFA YANLIZCA İSTANBUL'DA BULUNAN BİR SEMT İSMİ DEĞİL,
AYNI ZAMANDA DA DOSTUN DOSTU UNUTMAMASIDIR.

SEDAT YILDIRIM

O NE DERSE O ODUR.
O NE DERSE O OLUR.
EĞ BAŞINI EY GÖNÜL.
GERÇEK DOST ANCAK O'DUR.

SEDAT YILDIRIM

  • *
  • İleti: 896
  • Cinsiyet: Bay
  • 35 Mesajı Toplam
    51 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: 0Rh+
      Arkadaşlar burada bir düzeltmede bulunmak istiyorum. Burada verilen rakamlar pek gerçekçi değil. Bu verilen rakamlar sizemi ait yoksa alıntımıdır? Diyorsunuz ki, yılda 6 milyon kilo kırmızı et tüketimi var. Bu kişi başına yılda yaklaşık 90 gram  eder. Senenin 365 günü kişi başına toplam 90 gram  kırmızı et tüketildiği pek inandırıcı gelmiyor. Resmi rakamlara göre yılda kişi başına yaklaşık 10-15 kg kırmızı et tüketiliyor. Bu rakam 10 sene öncesine kadar kişi başına 20 kg civarındaydı. Şimdi kırmızı et az tüketiliyor ama halk beyaz ete yönelmiş durumda. Onun içindir ki artık döner bile genelde tavukla yapılır oldu. Yalnız tavuk ve balık tüketimi hazmı kolay olduğu için sağlığa daha faydalıdır. Onun içindir ki doktorlar hasta ve yaşlı kimseler için beyaz eti tavsiye ederler.  Şimdi yukarıda bahsettiğim kişi başına kırmızı et tüketimini en kötümser 10 kg bile kabul etsek  70 milyon x 10 = 700 milyon kg yıllık kırmızı et tüketimidir diyebiliriz. 700 milyon kg ile 6 milyon kg arasında dağlar kadar fark var. Tabi ben burada domuz etini savunmuyorum ama içimiz rahat olsun diye bu rakamları veriyorum.

Geceler uzundur, onu uyuyarak kısaltma.
   Gündüzler aydınlıktır, onu günahlarınla karartma.

  • Arşela

  • Ziyaretçi
Haklısınız Sedat Bey,
Söz konusu kodların açılımını sen ben bilmiyoruz ama konu ile ilgili bakanlık yetkilileri emin olun gayet iyi biliyor,
Bilmek zorundalar da zaten...

Bu açılımlardan hangilerinin domuz mamülü olduğu konusunda detaylı bilgiyi, yetkili kurum ve kuruluşlardan öğrenmek hiçte zor değil... Hatta ilgili yönetmeliklerin eklerinde olduğuunu düşünüyorum.

Benim anlatmak istediğim, Türkiye gibi bu konuda çok hassas bir ülkede belli bir isim yapmış firma bunu kullanmaya cesaret edemez. Adı duyulduğu an, yıllık cirosun bilmem kaç milyardolarlık olduğu pazarda hiç olur...

Bilmem anlatabildim mi,

Mesela, size bir örnek,
HARİBO, hepniiz bildiği çocuklara ve bazı büyük çocuklara :) hitap eden bir jelibon markası...
Yurtdışındaki tüm ürünlerinde domuz mamülü kullanırken, ülkemizdeki hiç bir üründe domuz mamülü kullanmamaktadır...


  • Ömer Düzenli
  • *
  • İleti: 2.747
  • Cinsiyet: Bay
  • 57 Mesajı Toplam
    61 Kere Beğenildi
  • GSM: 05356886550
  • Kan Grubu: 0Rh+
Arşela biraz rahatlattun beni

ALLAH'ım! Hakkımızda Hayırlı Gördüğünü Gönlümüze Razı Eyle!!!

  • *
  • İleti: 886
  • Cinsiyet: Bay
  • 161 Mesajı Toplam
    228 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: Seçmediniz
Bende Aydın kardeşime katılıyorum.kaba bir hesapla sadece kurbanda kesilen et miktarı 300 milyon kg civarındadır.

Bu devran böyle gitmez düzelir bir gün elbet,
Yorulan gönüllerden devralınmalı nöbet.

  • Ben sevdamı suya yazdım sır oldu...
  • *
  • İleti: 1.286
  • Cinsiyet: Bay
  • Nefsimin şerrinden sana sığınırım Rab'bim...
  • 55 Mesajı Toplam
    68 Kere Beğenildi
    • DUYGULARIN DİLİ
  • GSM: 5303453898
  • Kan Grubu: ARh+
Haklısınız Sedat Bey,
Söz konusu kodların açılımını sen ben bilmiyoruz ama konu ile ilgili bakanlık yetkilileri emin olun gayet iyi biliyor,
Bilmek zorundalar da zaten...

Bu açılımlardan hangilerinin domuz mamülü olduğu konusunda detaylı bilgiyi, yetkili kurum ve kuruluşlardan öğrenmek hiçte zor değil... Hatta ilgili yönetmeliklerin eklerinde olduğuunu düşünüyorum.

Benim anlatmak istediğim, Türkiye gibi bu konuda çok hassas bir ülkede belli bir isim yapmış firma bunu kullanmaya cesaret edemez. Adı duyulduğu an, yıllık cirosun bilmem kaç milyardolarlık olduğu pazarda hiç olur...

Bilmem anlatabildim mi,

Mesela, size bir örnek,
HARİBO, hepniiz bildiği çocuklara ve bazı büyük çocuklara :) hitap eden bir jelibon markası...
Yurtdışındaki tüm ürünlerinde domuz mamülü kullanırken, ülkemizdeki hiç bir üründe domuz mamülü kullanmamaktadır...
S.A.Cümlelimizin Cuma'sı Mübarek olsun.Teşekkür ederim Arşela kardeşim,bu hükümüte ve denetimlerine lafım yok ama,o maddeyi açık yazsalar,denetimler bunu böyle mecbur etseler,halk aydınlanır ve ona göre davranır.içeriğinide domuz ürünü veya jelatini her neyse artık,yazsalar kullandıkları üretime,daha güzel olur,yazmışlar E 250 şimdi nedir bu yani?  :D
Biz kimyacımıyız? değilmi? ;)
Rab'bim bizleri bilmediğimiz dönen dolaplardan korusun İnşaALLAH.

VEFA YANLIZCA İSTANBUL'DA BULUNAN BİR SEMT İSMİ DEĞİL,
AYNI ZAMANDA DA DOSTUN DOSTU UNUTMAMASIDIR.

SEDAT YILDIRIM

O NE DERSE O ODUR.
O NE DERSE O OLUR.
EĞ BAŞINI EY GÖNÜL.
GERÇEK DOST ANCAK O'DUR.

SEDAT YILDIRIM

  • P h o e n i X
  • *
  • İleti: 3.161
  • Cinsiyet: Bayan
  • Quae nocent docent!...
  • 184 Mesajı Toplam
    253 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: ARh+
Bundan 4-5 sene önce, Milliyet ve diğer gazetelerde Migros'ta eşek eti satıldığı yazıyordu.. O firma, bunu nasıl göze aldı.. Biliyorlar ki, yurdum insanı çabuk unutur, çabuk ikna olur.

Ayrıca eşim 2 yıl önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen ve bir hafta süren bir seminere katılmıştı.. Ve bu seminerde Uğur  Dündar da vardı.. Onların söyledikleri de bu yazıdan pek farklı değildi..

Sağlık Bakanlığı hergün marketleri, kasapları kontrol etmiyor..

Ayrıca bir firma, neredeyse her köşe başında bir şubesi var. Özellikle şüphe çekmeyecek bir isimle, millete bu tip etleri bir güzel yediriyor..

You Laugh At Me For Being Different...

I Laugh At You For Being The Same..


 
لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ
ALLAH birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma, onlara tezellül edip minnet... çekme, onlara temelluk edip boyun eğme, onların arkasına düşüp zahmet çekme, onlardan korkup titreme. Çünki Sultan-ı Kâinat birdir, herşey'in anahtarı onun yanında, her şey'in dizgini onun elindedir; herşey onun emriyle halledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun."

  • P h o e n i X
  • *
  • İleti: 3.161
  • Cinsiyet: Bayan
  • Quae nocent docent!...
  • 184 Mesajı Toplam
    253 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: ARh+
Ve e471 içinde domuz katkısı olan bir madde

Algida Vienetta'da ve koska helvasında var..

You Laugh At Me For Being Different...

I Laugh At You For Being The Same..


 
لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ
ALLAH birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma, onlara tezellül edip minnet... çekme, onlara temelluk edip boyun eğme, onların arkasına düşüp zahmet çekme, onlardan korkup titreme. Çünki Sultan-ı Kâinat birdir, herşey'in anahtarı onun yanında, her şey'in dizgini onun elindedir; herşey onun emriyle halledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun."

  • Administrator
  • *
  • İleti: 2.999
  • Cinsiyet: Bay
  • 342 Mesajı Toplam
    539 Kere Beğenildi
    • Gülen Köyü Web Sitesi
  • GSM: 0535 481 76 24
  • Kan Grubu: ARh+
KORUYUCU KATKI MADDELERİ
Numara   İsim   Yorum
E200   Sorbik asit   Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir
E201   Sodyum sorbat   Koruyucu olarak kullanılır.
E202   Potasyum sorbat   Koruyucu olarak kullanılır.
E203   Kalsiyum sorbat   Koruyucu olarak kullanılır.
E210*   Benzoik asit   Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa,  ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.
E211*   Sodyum benzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.
E212*   Potasyum benzoat   Bakınız: 211
E213*   Calsiyum benzoat   Bakınız: 212
E214*   Etil p-hidroksibenzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E215*   Sodyum etil p-hidroksibenzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E216*   Propil p-hidroksibenzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E217*   Sodyum propil p-hidroksibenzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E218*   Metil p-hidroksibenzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E219*   Sodyum metil p-hidroksibenzoat   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E220   Sulfur dioksit   Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu,  sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
E221   Sodyum sulfit   Bakınız: 220
E222   Sodyum hidrojen sulfit   Bakınız: 220
E223   Sodyum metabisulfit   Bakınız: 220
E224   Potasyum metabisulfit   Bakınız: 220
E225   Potasyum sulfit   Bakınız: 220
E226   Kalsiyum sulfit   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E227   Kalsiyum hidrojen sulfit   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E228   Potasyum bi sulfit   Bakınız: 220
E230*   Bifenil, Difenil   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E231*   2-Hidroksi bi fenol   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E232*   Sodyum ortofenil fenol   Bakınız: 231
E233*   Tiabendazol   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E234*   Nisin   Koruyucu olarak kullanılır.
E235   Natamisin   Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir  ürünlerinde kullanılır.
E236   Formik asit   Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı
E237   Sodyum format   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E238   Kalsiyum format   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E239   Hexamin   Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
E242   Dimetil dikarbonat   Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir
E249*   Potasyum nitrit   Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
E250*   Sodyum nitrit   Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor
E251*   Sodyum nitrat   Bakınız: 250
E252*   Potasyum nitrat   Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249)
E260   Asetik asit   Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır
E261   Potasyum asetat   Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.
E262   Sodyum asetat, Sodyum diasetat   Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok
E263   Kalsiyum asetat   Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
E264   Amonyum asetat   Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir
E270*   Laktik asit   Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
E280   Propiyonik asit   Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır
E281   Sodyum propiyonat   Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.
E282   Kalsiyum propiyonat   Bakınız: 281
E283   Potasyum propiyonat   Bakınız: 281
E290   Karbon dioksit   Koruyucu olarak kullanılır.
E296   Malik asit   Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır
E297   Fumarik asit   Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır


ANTİOKSİDANLAR
Numara   İsim   Yorum
E300   Askorbik asit   Antioksidan. 'C vitamini'; sentetik olarak glukozdan sağlanabilir, doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur; et, unlu ürünler,dondurulmuş balık gibi ürünlerde kullanılır.
E301   Sodyum askorbat   Antioksidan. C vitamini'nin sodyum tuzu
E302   Kalsiyum askorbat   Antioksidan. C vitamini'nin kalsiyum tuzu, 'kalsiyum aksalat' taşlarının oluşumunu hızlandırabilir.
E303   Potasyum askorbat   Antioksidan. C vitamini'nin potasyum tuzu
E304*   Askorbil palmitat,   Antioksidan. Askorbik asitin yağlı esteri.
E306*, E307*,
E308*, E309*   Tokoferoller   Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
E310   Propil gallat   Antioksidan. Gastrit ve cilt tahrişine neden olabilir, kandaki hemoglobine zarar verdiği için  bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir; yağ, margarin ve salata sosunda kullanılır.
E311*   Oktil gallat   Bakınız: E310
E312*   Dodesil gallat   Bakınız: E310
E317   Eritorbik asit   Antioksidan. Sakarozdan üretilir
E318   Sodyum eritorbat   Antioksidan.
E319   Tert-Butilhidroquinon (TBHQ)   Antioksidan. Petrol kökenli; HACSG¹ sakınılmasını öneriyor; bulantı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir, 5 gramlık bir doz öldürücü sayılır; yağ ve margarinlerde kullanılır.
E320*   Butillenmiş hydroksi-anisol (BHA)   Antioksidan. Petrol kökenli; yenilebilen yağlarda, çiklet, margarin, fındık, patates ürünleri ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır, bebe mamalarında izin verilmemiştir, alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, estrojen etkilere ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir.
E321*   Butillenmişhidroksi-toluen (BHT)   Antioksidan. Bakınız: E320
E322*   Lesitin   Antioksidan. Emilgatör.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir.
E325*   Sodyum laktat   Antioksidan. Laktik asidin tuzu. Hayvani kökenli.
E326*   Potasyum laktat   Bakınız: E325
E327*   Kalsiyum laktat   Bakınız: E325
E328*   Amonyum laktat   Bakınız: E325
E329*   Magnezyum laktat   Bakınız: E325
E330   Sitrik asit   Antioksidan. Gıda asidi, doğal olarak turunçgillerden elde edilir, bisküvi, konserve balık, peynir ve peynir ürünleri, bebe maması, kek, çorba, çavdar ekmeği, içecekler ve mayalanmış et mamullerinde kullanılır.
E331   Sodyum sitratlar   Antioksidan. Gıda asidi.
E332   Potasyum sitratlar   Antioksidan. Gıda asidi.
E333   Kalsiyum sitratlar   Antioksidan. Gıda asidi.
E334   Tartarik asit   Antioksidan. Gıda asidi.
E335   Sodyum tartaratlar   Antioksidan. Gıda asidi.
E336   Potasyum tartaratlar   Antioksidan. Gıda asidi.
E337   Sodyum potasyum tartarat   Antioksidan. Gıda asidi.
E338   Fosforik asit   Antioksidan. Gıda asidi.
E339   Sodyum fosfatlar   Antioksidan. Mineral tuz; eczacılıkta müshil olarak, yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir
E340   Potasyum fosfatlar   Bakınız: E339
E341*   Kalsiyum fosfatlar   Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur
E343   Magnezyum fosatlar   Antioksidan. Mineral tuz.
E350   Sodyum malatlar   Antioksidan. Mineral tuz.
E351   Potasyum malat   Antioksidan. Mineral tuz.
E352   Kalsiyum malatlar   Antioksidan. Mineral tuz.
E353   Metatartarik asit   Antioksidan. Gıda asidi.
E354   Kalsiyum tartarat   Antioksidan. Mineral tuz.
E355*   Adipik asit   Antioksidan. Gıda asidi.
E357*   Potasyum adipat   Antioksidan. Mineral tuz
E363   Suksinik asit   Antioksidan. Gıda asidi. Bazı ülkelerde yasaklandı
E365   Sodyum fumarat   Antioksidan. Mineral tuz
E366   Potasyum fumarat   Antioksidan. Mineral tuz
E367   Kalsiyum fumarat   Antioksidan. Mineral tuz
E370   1,4-Heptonolakton   Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı
E375   Niasin   Antioksidan. B3 vitamini; doğal olarak fasulye, bezelye ve diğer baklagillerde, süt, yumurta, et, kümes hayvanları ve balıkta bulunur; doz aşımı halinde şeker hastalığı, gastrit, karaciğer ve göz zararları ve gut hastalığına yol açar, kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilir; ciltte kızarıklıklar, özellikle aç karnına alınmış ise baş ve mide ağrısı yapabilir
E380   Tri-amonyum sitrat   Antioksidan. Mineral tuz.
E381   Amonyum ferrik sitratlar   Antioksidan. Mineral tuz.
E385   Kalsiyum disodyum etilen (EDTA)   Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı


KIVAM ARTIRICI - HOMOJENLEŞTİRİCİ
Numara   İsim   Yorum
E400   Alginig asid   Kıvam artırıcı.Yosundan elde edilir;bazı sütlü mamullerde kullanılır; küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir.
E401   Sodyum alginat   Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E402   Potasyum alginat   Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E403   Amonyum alginat   Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E404   Kalsiyum alginat   Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E405   Propilen glikol alginat   Kıvam artırıcı.
E406   Agar agar   Kıvam artırıcı.Kırmızı yosundan elde edilir; müshil olarak, işlenmiş et ve dondurmada  kullanılır
E407*   Karragenan   Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor,
E410   Keçi boynuzu zamkı   Kıvam artırıcı.
E412   Guar zamkı   Kıvam artırıcı.
E413   Kitre zamkı   Kıvam artırıcı. gıdalarda, ilaçlarda ve kozmetiklerde kullanılır; alerji yapabilir
E414   Arap zamkı   Kıvam artırıcı. Alerji yapabilir.
E415   Ksantan zamkı   Kıvam artırıcı.
E416   Karaya zamkı   Kıvam artırıcı
E417   Tara zamkı   Kıvam artırıcı
E420   Sorbitol   Kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.
E421   Mannitol   Kıvam artırıcı.Alerji, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemiştir.
E422*   Gliserol (gliserin)   Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir;
E431*   Polioksietilen stearat   Kıvam artırıcı
E432*   Polisorbat 20   Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
E433*   Polisorbat 80   Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır.
E434*   Polisorbat 40   Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı
E435*   Polisorbat 60   Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
E436*   Polisorbat 65   Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
E440(a)   Pektin   Kıvam artırıcı.Doğal olarak elma kabuğunda bulunur; koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır; büyük miktarlar geçici mide gazı veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir
E440(b)   Amine edilmiş pektin   Kıvam artırıcı.
E441**   Gelatin(jelatin)   Kıvam artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir.
E442*   Amonyum fosfat   Kıvam artırıcı
E450   Difosfatlar   Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar.
E460   Seluloz   Kıvam artırıcı
E461   Metil seluloz   Kıvam artırıcı.Mide gazı, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir
E463   Hidroksipropil seluloz   Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
E464   Hidroksipropil metil seluloz   Kıvam artırıcı.
E465   Etil metil seluloz   Kıvam artırıcı .
E466   Karboksi metil seluloz, Sodyum karboksi metil seluloz   Kıvam artırıcı.
E469   Sodyum kaseinat   Kıvam artırıcı.
E470*   Yağ asit tuzları   Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
E471*   Mono & di gliseridler    Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
E472*   Gliseridlerin yağ asidi esterleri   Homojenleştirici.
E473*   Yağ asitlerinin sukroz esterleri    Homojenleştirici 
E474*   Sukrogliseridler   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E475*   Yağ asitlerinin Poligliserol esterleri    Homojenleştirici.
E476*   Poligliserol polirikinoleat   Homojenleştirici.
E477*   Propilen glikol esterleri    Homojenleştirici.
E480   Dioktil sodyum sulfosukkinat   Homojenleştirici.
E481*   Sodyum stearol-2-laktilat   Homojenleştirici.
E482*   CKalsiyum stearol-2-laktilat   Homojenleştirici.
E483*   Stearil tartarat   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E491*   Sorbitan mono stearat   Homojenleştirici.
E492*   Sorbitan tristearat   Homojenleştirici.
E493*   Sorbitan monolaurat   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
E494*   Sorbitan mono-oleat   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
E495*   Sorbitan monopalmitat   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.

İNCELTİCİLER
Numara   İsim   Yorum
E500   Sodyum karbonatlar   Asit düzenleyici,kabartma ajanı.
E501   Potasyum karbonatlar   Asit düzenleyici.
E503   Amonyum karbonatlar   Asit düzenleyici.Mukozayı tahriş edebilir.
E504   Magnezyum karbonat   Asit düzenleyici,tabakalaşmayı önleyici.Eczacılıkta da anti asit ve müshil olarak kullanılır.
E507   Hidroklorik asid   Asit .
E508   Potasyum klorid   Pelteleştirme ajanı.Çeşni verici. Mide ülserine neden olabilir
E509   Kalsiyum klorid   Tutucu,katılaşma ajanı.
E510   Amonyum klorid   Asit düzenleyici,geliştirme ajanı.Unlu ürünlerde kullanılır.Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir.
E511   Magnezyum klorid   Katılaşma ajanı.
E513   Sülfürik asid   Asit.
E514   Sodyum sulfatlar   Asit düzenleyici.Vücudun su dengesini bozabilir
E515   Potasyum sulfatlar   Çeşni.
E516   Kalsiyum sulfat   Katılaşma ve geliştirme ajanı.Kireçtaşından elde edilir
E518   Magnezyum sulfat   Asit düzenleyici,katılaşma ajanı.Müshil olarak da kullanılır.
E519   Bakır sulfat   Koruyucu olarak kullanılır.
E524   Sodyum hidroksid   Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E525   Potasyum hidroksid   Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E526   Kalsiyum hidroksid   Asit düzenleyici,katılaşma ajanı.
E527   Amonyum hidroksid   Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E528   Magnezyum hidroksid   Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E529   Kalsiyum oksid   Asit düzenleyici,geliştirme ajanı.
E530   Magnezyum oksid   Asit düzenleyici,tabaka önleyici ajan.Bazı ülkelerde yasaklandı
E535   Sodyum ferrosianid   Asit düzenleyici,tabaka önleyici ajan.
E536   Potasyum ferrosianid   Tabaka önleyici.
E540   Dikalsiyum difosfat   Asit düzenleyici,homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E541   Sodyum aluminyum fosfat, Asidik   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E542**   Bone fosfat   Tabaka önleme ajanı.Kemikten elde edilir; Kahve makineleri için kurutulmuş sütte kullanılır.
E544*   Kalsiyum polifosfatlar   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E545   Amonyum polifosfatlar   Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E551   Silikon dioksid   Homojenleştirici,tabaka önleyici.
E552   Kalsiyum silikat   Tabaka önleyici.
E553(a)   Magnezyum silikatlar   Tabaka önleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E553(b)   Talk   Tabaka önleyici.Allerjik reaksiyonlara ve mide kanserine sebep olabilir. Parlatılmış pirinç, çikolata, şekerlemelerde kullanılıyor.
E554   Sodyum aluminyum silikat   Tabaka önleyici.Tuz, kurutulmuş süt ürünleri ve unlarda kullanılır; alüminyumun hamilelikte plasenta problemlerine neden olduğu bilinir ve Alzheimer hastalığı ile ilgili görülür.
E556   Kalsiyum aluminyum silikat   Tabaka önleyici.Minerallerden elde edilir; süttozlarında kullanılır;
E558   Bentonit   Tabaka önleyici
E559   Aluminyum silikat (Kaolin)   Tabaka önleyici.
E570*   Stearik asid   Tabaka önleyici
E572*   Magnezyum stearat   Homojenleştirici,tabaka önleyici
E575   Glukono delta-lakton   Asit düzenleyici,tutucu.
E576   Sodyum glukonat   Tutucu.Bazı ülkelerde yasaklandı
E577   Potasyum glukonat   Tutucu
E578   Kalsiyum glukonat   Katılaşma ajanı
E579   Ferro glukonat   Renk tutma ajanı; demir ve glukozdan elde edilir.
E585*   Ferro laktat   Renk tutma ajanı.


TAT VERİCİLER
Numara   İsim   Yorum
E620*   Glutamikasid   Tat verici. Tuz maddesi; birçok hayvan ve bitki proteininde bulunur, bakteriden de elde edilir.Astımlı hastalara zararlı olabilir.Bebek ve küçük çocukların gıdalarında bulunması yasaktır.
E621*   Monosodyumglutamat (MSG)   Tat verici. Tuz maddesi; astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir;sebze,ton balığı ve salata sosu konservelerinde ve dondurulmuş gıdalarda kullanılır.
E622*   Monopotasyumglutamat   Tat verici.Bulantı, kusma, diyare ve karın kramplarına neden olabilir.
E623*   Kalsiyum diglutamat   Tat verici. Tuz maddesi.
E624*   Monoamonyumglutamat   Tat verici. Tuz maddesi.
E625*   Magnezyum diglutamat   Tat verici. Tuz maddesi.
E626   Guanilikasid   Tat verici. Gut hastalığına sebep olabilir.
E627   Disodyumguanilat   Tat verici. Gut hastalığına sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır.
E629   CKalsiyumguanilat   Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir.
E631*   Disodyuminosinat   Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir
E633*   Kalsiyum inosinat   Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir.
E635*   Disodyum 5'-ribonukleotid   Tat verici. Kaşıntılı reaksiyonlara sebep olabilir, kaşıntılar iyi huylu veya habis farklılıklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla bağlantılı ve giderek artan türdedir, bazı kişiler buna daha duyarlı olabilir; cipsler, hazır şehriyeler ve bazı pastalarda kullanılır.Bebek ve küçük çocuklar korunmalıdır.Bazı ülkelerde   Yasaklanmıştır.
E636*   Maltol   Tat verici.
E637*   Etil    Tat verici
E640*   Glisin  ve sodyum tuzu   Tat verici.


TATLANDIRICILAR PARLATICILAR
Numara   İsim   Yorum
E900*   Dimetil polisiloksan   Köpük önleyici ve yüzey sırlama maddesi.Silikon bazlı
E901*   Balmumu   Yüzey sırlama maddesi. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
E903   Karnauba mumu   Yüzey sırlama maddesi. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir
E904**   Şellak   Yüzey sırlama maddesi. Böceklerden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
E905*   Parafinler   Yüzey sırlama maddesi.hafif müshil, yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini yavaşlatabilir, barsak kanserine yol açabilir; tatlılarda, maya üretiminde, vitamin tabletlerinde, kurutulmuş meyve, şekerleme ve kolalı ürünlerde kullanılır
E913*   Lanolin   Yağlayıcı,parlatıcı madde..Koyun yününden elde edilir.
E920**   L-Kıstein ve hidrokloridleri   Un işleme ajanı. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
E921**   L-Cystin   bkz E920
E924   Potasyum bromat   Un işleme ajanı.Büyük miktarlarda bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir.
E925   Klorin   Un işleme ajanı.Gıdaları tahrip eder, kanserojendir; bazen mikropları öldürmek için suya karıştırılır.
E926   Klorin dioksid   bkz E925
E927   Azodikarbonamid   Un işleme ajanı. Bazı ülkelerde yasaklandı.
E928   Benzol peroksid   Un işleme ajanı. unun beyazlaması için kullanılır. Alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır.
E931   Azot   Besinleri dondurma ve vakumlu paketlemede kullanılır.
E932   Azotoksit   Besinleri dondurma ve vakumlu paketlemede kullanılır.
E950*   Akesulfam potasyum (Acesulfame K)   Tatlandırıcı; Sunett ismiyle anılır; fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır; The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve aksesülfam potasyumu en kötü 10 katkı listesine dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir Kanser riskini arttırabilir.
E951*   Aspartam   Suni tatlandırıcı, çok fazla yan etkisi var, bazıları aspartama karşı alerji duyar, bu insanlarda migren en önemli reaksiyondur.
E952   Sıklamik asid   Suni tatlandırıcı. Migren,kanser ve diğer reaksiyonlara neden olduğu bilinir, fare testis ve embriyolarında yapılan testlerde hasara neden oldoğu tesbit edilmiştir.Birçok ülkede yasaklanmıştır.
E953   Isomalt   şekersiz tatlandırıcı; gluco mannitol ve gluco sorbitol isimli iki disaccharide alkolün karışımıdır; sert şeker, şekersiz tatlandırıcı; gluco mannitol ve gluco sorbitol isimli iki disaccharide alkolün karışımıdır; sert şeker, bonbon, lolipop, gofret, öksürük hapı ve boğaz pastili gibi ürünlerde yıllardır kullanılmaktadır.
E954   Sakkarinler   Suni tatlandırıcı, kanserojen olarak bilinen toluen'den elde edilir; 1977'de Amerika'da yasaklandı.
E955   Sukraloz   Suni tatlandırıcı; dünyanın çeşitli bölgelerinde birkaç yıldır kullanılıyor.
E957   Taumatin   Suni tatlandırıcı, ekmek ve meyvelerin tatlandırılmasında kullanılır
E965   Maltitol, glukos şurup   Suni tatlandırıcı ve nem tutucu; gıda enzimleri ile ayrıştırılır; şekerleme, kurutulmuş meyve ve düşük enerjili gıdalarda kullanılır; yüksek konsantrasyonlarda müshil tesiri yapar.
E966**   Laktitol    Suni tatlandırıcı
E967   Ksilitol   Suni tatlandırıcı, nem tutucu; ahududu, erik, kıvırcık ve hindibada bulunur, ticari amaçla kağıt hamurundan üretilir; farelerle yapılan testlerde böbrek taşı, idraryolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olduğu tesbit edilmiştir; düşük enerjili gıdalar, tatlılar, dondurma ve reçellerde kullanılır
E999   Kuillara ekstrakt   Köpük ajanı, emülgatör, doğal nemlendirici; sodada kullanılır.
E1100*   Amilas   Enzim.Küf mantarı veya domuz pankreasından elde edilir
E1200   Polidekstroz   Suni tatlandırıcı.Glukozdan elde edilir.
E1201   Polivinilpirolidon, PVP   Dağıtma ajanı, tablet kaplayıcı; suni tatlandırıcılarda kullanılır
E1202   Polivinilpolipirolidon, PVPP   Berraklaştırma ajanı, renk stabilizörü
E1400-E1450   Nişastalar ve türevleri   Tatlandırıcı,kıvam artırıcı.
E1505   Trietil asetat   Nem tutucu ve çözücü.Vücutta kısmen alkole dönüşür
E1510**   Etanol (Etil alkol)   Çözücü.alkol
E1517* E1518*   Gliserol asetatlar   Nem tutucu ve çözücü; Amerika'da taze meyveleri kaplamak için kullanılır
E1520   Propilen glikol   Nem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlı; krem  merhem, kozmetik ve saç bakım ürünlerinde kullanılır; (damardan verildiğinde) öldürücü kalp krizleri görülmüştür, merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığı oluşabilir



KATKI MADDELERİ ÖZET LİSTESİ
 
RENKLENDİRİCİLER   KORUYUCULAR   ANTİOKSİDANLAR ASİTLER MİNERAL TUZLAR   KIVAM ARTICILAR, STABİLİZÖRLER, HOMOJENLEŞTİRİCLER   İNCELTİCİLER   AROMALAR, TAD VERİCİLER   PARLATICILAR, TATLANDIRICILAR           
             
E100*   E200   E300   E400   E500   E620*   E900*           
E101*   E201   E301   E401   E501   E621*   E901*           
E102*   E202   E302   E402   E503   E622*   E903           
E104*   E203   E303   E403   E504   E623*   E904**           
E107*   E210*   E304*   E404   E507   E624*   E905*           
E110*   E211*   E306*   E405   E508   E625*   E907*           
E120**   E212*   E307*   E406   E509   E626   E910**           
E122*   E213*   E308*   E407*   E510   E627   E913*           
E123*   E214*   E309*   E410   E511   E629   E920**           
E124*   E215*   E310   E412   E513   E631*   E921**           
E127*   E216*   E311*   E413   E514   E633*   E924           
E128*   E217*   E312*   E414   E515   E635*   E925           
E129*   E218*   E317   E415   E516   E636*   E926           
E131*   E219*   E318   E416   E518   E637*   E927           
E132*   E220   E319   E417   E519   E640*   E928           
E133*   E221   E320*   E420   E524       E931           
E140*   E222   E321*   E421   E525       E932           
E141*   E223   E322*   E422*   E526       E950           
E142*   E224   E325*   E430*   E527       E951*           
E150   E225   E326*   E431*   E528       E952           
E151   E226   E327*   E432*   E529       E954           
E153*   E227   E328*   E433*   E530       E957           
E154*   E228   E329*   E434*   E535       E965           
E155*   E230*   E330   E435*   E536       E966**           
E160(a)*   E231*   E331   E436*   E540       E967           
E160(b)*   E232*   E332   E440(a)   E541       E999           
E160(c)*   E233*   E333   E440(b)   E542**       E1100*           
E160(d)*   E234*   E334   E441**   E544*       E1200           
E160(e)*   E235   E335   E442*   E545       E1201           
E160(f)*   E236   E336   E450   E551       E1202           
E161*   E237   E337   E460   E552       E1400-1450           
E162*   E238   E338   E461   E553(a)       E1450           
E163*   E239   E339   E463   E553(b)       E1510**           
E170*   E249*   E340   E464   E554       E1517*           
E171   E250*   E341*   E465   E556*       E1518*           
E172   E251*   E343   E466   E558       E1520           
E173   E252*   E350   E469   E559                   
E174   E260   E351   E470*   E570*                   
E175   E261   E352   E471*   E572*                   
E180*   E262   E353   E472*   E575                   
E181   E263   E354   E473*   E576                   
    E264   E355*   E474*   E577                   
    E270*   E357*   E475*   E578                   
    E280   E363   E476*   E579                   
    E281   E365   E477*   E585*                   
    E282   E366   E478*       
    E283   E367   E479(b)*       
    E290   E370   E480       
    E296   E375   E481*       
    E297   E380   E482*       
        E381   E483*       
        E385   E492*       
        E493*       
        E494*       
        E495*       
               
İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.           
" kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
" ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
" * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.

Biz Gerçek Bir Aileyiz, Laf Olsun Diye Burda Değiliz...

  • Ben sevdamı suya yazdım sır oldu...
  • *
  • İleti: 1.286
  • Cinsiyet: Bay
  • Nefsimin şerrinden sana sığınırım Rab'bim...
  • 55 Mesajı Toplam
    68 Kere Beğenildi
    • DUYGULARIN DİLİ
  • GSM: 5303453898
  • Kan Grubu: ARh+
S.A.Rab'bim senden razı olsun İsmail kardeşim.İşte bu!!!.
Cumanız Hayırlı olsun.Selam ve Dua ile. ;) :D :)

Not: İsmail kardeşim,bu yayınladığın yazıyı,bende sitemde yayınladım,bazı dini meselerde yayın olunca burda bende alıntı yapıp sitemde yayınlıyorum,Umarım sakıncası yokturdur,Amacım bilgi paylaşıldıkça artat meselesi.Birde topluma daha fazla ulaşabilmek.Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Saygılarımla.

VEFA YANLIZCA İSTANBUL'DA BULUNAN BİR SEMT İSMİ DEĞİL,
AYNI ZAMANDA DA DOSTUN DOSTU UNUTMAMASIDIR.

SEDAT YILDIRIM

O NE DERSE O ODUR.
O NE DERSE O OLUR.
EĞ BAŞINI EY GÖNÜL.
GERÇEK DOST ANCAK O'DUR.

SEDAT YILDIRIM

  • Arşela

  • Ziyaretçi
Söz knousu listeye internette ulaşmak çok kolay, lakin ben Yönetmelik kaynaklı olmasını tavsiye ederim... Bazı siteler sırf bazı ürünleri kötüleme maksatlı şüpheli ürün damgası koyabiliyorlar, dikkatinize...

Ayrıca Sedat Bey, E'li kod numaralarından şikayet etmişsiniz. Bu numaralar Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmemiştir. Sizde takdir edersinizki kürsel bir dünyada yaşıyoruz ve bu kod numaraları evrenseldir. Bir çok ürünün yurtdışı kaynaklı olduğunu düşünürsek böyle evrensel kodların kullanımı daha doğru olur kanısındayım. Ayrıca Resmi Gazete veya Adalet Bakanlığının Sitesinden ilgili yönetmeliğin EK'i incelenerek sonca ulaşılabilir...

Bu arada LEMA hanımın verdiği kod numarasını İsmail Bey'in vermiş olduğu mesajda inceleyince, (E471*   Mono & di gliseridler    Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir) karşılaşıyoruz. Kesin olarak bilmeden direkt domuz yağı olduğunu söylemek, hakarete girer mi girmez mi, bu dinimizce hoş karşılanır mı, karşılanmaz mı diye düşünmemiz gerektiğine inanıyorum...

Saygılarımla...


  • Administrator
  • *
  • İleti: 2.999
  • Cinsiyet: Bay
  • 342 Mesajı Toplam
    539 Kere Beğenildi
    • Gülen Köyü Web Sitesi
  • GSM: 0535 481 76 24
  • Kan Grubu: ARh+
S.A.Rab'bim senden razı olsun İsmail kardeşim.İşte bu!!!.
Cumanız Hayırlı olsun.Selam ve Dua ile. ;) :D :)

Not: İsmail kardeşim,bu yayınladığın yazıyı,bende sitemde yayınladım,bazı dini meselerde yayın olunca burda bende alıntı yapıp sitemde yayınlıyorum,Umarım sakıncası yokturdur,Amacım bilgi paylaşıldıkça artat meselesi.Birde topluma daha fazla ulaşabilmek.Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Saygılarımla.

     Bir sakıncası yok zaten bende alıntı yaparak aldım...

Biz Gerçek Bir Aileyiz, Laf Olsun Diye Burda Değiliz...

  • P h o e n i X
  • *
  • İleti: 3.161
  • Cinsiyet: Bayan
  • Quae nocent docent!...
  • 184 Mesajı Toplam
    253 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: ARh+

Bu arada LEMA hanımın verdiği kod numarasını İsmail Bey'in vermiş olduğu mesajda inceleyince, (E471*   Mono & di gliseridler    Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir) karşılaşıyoruz. Kesin olarak bilmeden direkt domuz yağı olduğunu söylemek, hakarete girer mi girmez mi, bu dinimizce hoş karşılanır mı, karşılanmaz mı diye düşünmemiz gerektiğine inanıyorum...
Saygılarımla...

Bu kod numarası ile ilgili söylenen şu: Yanında bitkisel yazmadıkça hayvansal kaynaklıdır ve sakıncalıdır..

You Laugh At Me For Being Different...

I Laugh At You For Being The Same..


 
لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ
ALLAH birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma, onlara tezellül edip minnet... çekme, onlara temelluk edip boyun eğme, onların arkasına düşüp zahmet çekme, onlardan korkup titreme. Çünki Sultan-ı Kâinat birdir, herşey'in anahtarı onun yanında, her şey'in dizgini onun elindedir; herşey onun emriyle halledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun."

  • *
  • İleti: 32
  • Cinsiyet: Bay
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
sevgili  lema   calismandan  dolayi  seni  kutluyorum..  bizde   almanyada   aldigimiz  ürünlere   cok dikkat  ediyoruz...söylendigi  gibi  bu kodlar evrensel kullanilan  kodlar  türkiyenin  bu  kodlari  degistirme   gibi  bi  sansi  yok...evet   bazi  kodlara   sahip  katki  maddeleri   hem  hayvansal   hemde  bitkisel  olabiliyor...AMA  almanyada süphelendigim  bi  ürünün  kodunu  üretici  firmayi  arayip  sordum  bu  bitkiselmi?  yoksa  hayvansal mi?  diye...adam  bana  hayvansal   yani  domuz  katkili  oldugunu   söyledi  sebebini  soruncada  hayvansal  katkinin   bitkisel katkiya  göre   cok  daha  az  maliyetlere  üretildigini   söylediler....ALLAH   MÜSLÜMAN ETSIN buradakiler  herseyin  dogrusunu  söylüyorlar  ülkem  üretici  maalesef  dürüst  davranmiyo....isteyen  deneme  amacli   bi  acip  sorsun   istedigi   bi  firmaya  bakalim   ne  cevap  verecekler....COK   AMA   COK  DIKKATLI  OLMALIYIZ  BU  GIDALARLA  COLUK  COCUGUMUZU   BUYUTUP  BI  NESIL  OLUSTURUYORUZ   DIMI...

                    DOMUZ KÖKENLİ VE HARAM KATKILI MADDELERDEN BİR KISMI :

Grais, Animale, Jelatin (Gelatine), Rennet (Chees), Gisine, Gliserin, Leucine, Osyrearin, Spermaceti, Giycerol, Pepelin, Pepsin, Emülgatörün hayvansal olanı, ilaç kapsülleri, sulu peynir mayasi, bazı sucuk bağırsakları ve diş fırçaları, alkolsüz bira 4,5 gr/l

E 100, E 102, E 103, E 110, E 111, E 120, E 123, E 124, E 125, E 126,

E 127, E 128, E 140, E 141, E 142, E 152, E 153, E 210, E 213, E 214,

E 226, E 234, E 252, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 325,

E 326, E 327, E 334, E 335, E 336, E 337, E 353, E 420, E 421, E 422,

E 442, E 430, E 431, E 432, E 433, E 434, E 435, E 436, E 470, E 471,

E 472, E 473, E 474, E 475, E 476, E 477, E 478, E 480, E 481, E 482,

E 483, E 488, E 489, E 491, E 492, E 493, E 494, E 495, E 513, E 542,

E 550, E 570, E 572, E 591, E 631, E 632, E 633, E 635, E 904…

Kaynaklar: Maurice Hanssen`in Essen isimli kitabı, Dr. Oetker`in Gıda ve Besin maddeleri sözlüğü, Hüseyin Kamil Büyüközer`in Gıda Raporu isimli kitapları (Adres: Nizam Yayınevi, Beyazsaray Kitapçılar çarşısı. No: 45 34490 Beyazıt/İstanbul)Türkiye’de bazı firmaların, Müslümanların uyanması üzerine (E) kodlamasını kaldırıp açılım yazdıklarını da Moral Fm’de Sn.Büyüközer açıklamışlardır.


  • P h o e n i X
  • *
  • İleti: 3.161
  • Cinsiyet: Bayan
  • Quae nocent docent!...
  • 184 Mesajı Toplam
    253 Kere Beğenildi
  • Kan Grubu: ARh+
Muhammet Bey, asıl ben son eklemeleriniz için teşekkür ederim...

You Laugh At Me For Being Different...

I Laugh At You For Being The Same..


 
لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ
ALLAH birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma, onlara tezellül edip minnet... çekme, onlara temelluk edip boyun eğme, onların arkasına düşüp zahmet çekme, onlardan korkup titreme. Çünki Sultan-ı Kâinat birdir, herşey'in anahtarı onun yanında, her şey'in dizgini onun elindedir; herşey onun emriyle halledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun."

 


Facebook Yorumlar