Etli Mantı - Gülen Köyü Resmi Web Sitesi...

Gönderen Konu: Etli Mantı  (Okunma sayısı 1536 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • Gültane Isildar
  • Moderatör
  • *
  • İleti: 595
  • Cinsiyet: Bayan
  • 38 Mesajı Toplam
    39 Kere Beğenildi
Etli Mantı
« Topic Start: 28 Kasım 2008 - 18:57 »
  • Yayınlama


  • Etli Mantı tarifi
    için Malzemeler : 
    • 4 Su bardağı elenmiş un
    • 2 Adet yumurta
    • Yarım Paket margarin yağı (125 gram)
    • 250 gr. kıyma
    • 1 küçük demet maydanoz
    • 1 Adet baş soğan
    • 2 Bardak yoğurt
    • Yeterince tuz
    • Kırmızı biber,sarımsak.

    Etli Mantı
    yemeğinin hazırlanışı:
    KIYMANIN HAZIRLANIŞI:

    Kıymanın içerisine çok ufak kıyılmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, yeterince tuz, az miktarda kara biber, bol kırmızı toz biber eklenerek yoğrulur.

    SOSUNUN HAZIRLANIŞI:

    Yarım paket margarin eritilerek içerisine bir yemek kaşığı dolusu salça, bir çay kaşığı kırmızı toz biber, bir çay kaşığı tuz, yarım çay bardağı su ile 2 dk. kaynatılır. (İçerisine Knor et suyu da ilave edebilirsiniz.)

    YAPILIŞI :

    Düz bir yere un elenir, ortasına yumurta kırılır, kafi miktarda tuzu eklenir, su ilavesiyle sert hamur yoğrulur. Hamur iki bezelere ayrılır, 1 mm' den biraz daha ince olarak hamur açılır, açıldıktan sonra 1,5 cm ebadında ve kare biçiminde hamur kesilir, bu karelerin içerisine hazırlanmış olan içten küçük miktarda iç konulur, köşeler birleştirilerek uç kısımlarından sıkıştırılarak kapatılır. Hazırlanmış olan mantılar geniş bir kapta kaynayan tuzlu suyun içerisine atılır, hamur kokusu gidinceye kadar haşlanır, (Hamur dişinize sert gelmeyecek duruma geldiği an haşlama işi bitmiş demektir) sonra ocaktan alınarak üzerine bir su bardağı soğuk su ilave edilir. (Sonradan eklenen su ilavesinin amacı mantının dibe çökmesini ve hamurların daha diri olmasını sağlar) bu işlemlerden sonra mantının fazla suyu süzülerek mantının içerisinde bir miktar su bırakılır. Hazırlanmış olan sos tenceredeki mantının içerisine ilave edilerek az miktarda karıştırılır. Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumak atılarak afiyetle yenilir. 
     



    Niceleri Geldi , Neler İstediler,
    Sonunda Dünyayı Bırakıp Gittiler:
    Sen Hiç Gitmeyecek Gibisin , Değil Mi?
    O Gidenler De Hep Senin Gibiydiler
                              
    Ömer Hayyam
     
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Sultan Mahmut bir gün vezirlerinin hepsini toplayıp, bana bir yüzük yaptırın ve üzerine öyle birşey yazdırın ki ona her baktığımda, hüzünlüysem neşeleneyim, neşeliysem hüzünleneyim diye buyurmuş.
    Vezirler toplanmışlar dört bir yana haber salmışlar. Sonunda bir gün yüzükle sultanın karşısına çıkmışlar, yüzüğü vermişler. Sultan Mahmut tamam işte bu demiş. yüzüğün üzerinde
    " BU DA GEÇER YA HU"
    yazıyormuş....


     


    Facebook Yorumları

             
    Twittear